February 21, 2021

Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a Samsung elvételét

Göd momentumos polgármestere nem nagyon érti az Alkotmánybíróság döntését.

Február 19-én az Alkotmánybíróság elutasította a gödi önkormányzat panaszát, amit a különleges gazdasági övezetre vonatkozó szabályozás alaptörvény-ellenességének megállapítására, valamint annak megsemmisítésére tett. Ugyanakkor a testület megállapította azt is, hogy sem az országgyűlés, sem a kormány nem lehetetlenítheti el aránytalan elvonásokkal a helyi önkormányzatok működését. Az, hogy mi jelenti az ellehetetlenítést nincs benne a határozatban, vagyis marad minden a régiben, a fideszes Pest megyei önkormányzat osztja el az évi 2,5 milliárd forintot, amelyre akár pályázhatnak is a környékbeli települések, civil szervezetek. Ehhez képest Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere ezt írta ki a Facbookra:  „Sikerült. Megyünk tovább!” Korábban nyilatkozott a Népszavának is az ügyben: „Mióta elcsatolták a gazdasági övezetet, a városnak összesen nincs annyi pénze a város útjainak fenntartására, mint amit a megyei önkormányzat a hozzá átkerült pár út fenntartására költ a Samsung adójából – nyilatkozta lapunknak Balogh Csaba, Göd polgármestere. Hozzátette, magyarázatot vár arra is, hogy Fót milyen alapon került a támogatotti körbe?”

Tonzor Péter, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke is a Facebookon  tette közé véleményét:

„ Gyalázatosnak tartom, amit a kormány Göddel, a gödiekkel művelt és sajnos ezt most az     Alkotmánybíróság  legitimálta, bár én nem is vártam mást ettől a testülettől. Remélem, hogy ez a hatalmas összeg nem tűnik el a Pest megyei költségvetésben és visszajut azokhoz, akik a beruházás hátrányait elszenvedik, elsősorban a gödiekhez, illetve a forgalomnövekedés miatt egy kisebb részük a fótiakhoz és dunakeszieknek elsősorban véderdők és zajvédő falak formájában. Miközben az ellenzéki önkormányzatok többsége kedvező hírt kapott az alkotmánybíróságtól, addig Göd egyáltalán nem örülhet.”

A Facebookon kommentelő gödi lakosok sem nagyon értik pontosan, hogy mi oka van örömre a polgármesternek. Olyan mintha Balogh Csabát cserben hagyta volna a jogértelmezési képessége, hiszen ez a döntés kifejezetten hátrányos rá és városára nézve.